Ünnepi versek régen és most

Az ünnepek olyan jeles napok, amikor csak egy dologra vagy személyre figyelünk. Ilyenkor igazi varázslatos hangulat lengi át a szobát. Ebből a szeretetteljes együttlétből születnek az ünnepi versek. Akár egy névnapi köszöntő is lehet ihletője egy rigmusnak. A legtöbb ilyen mű, leginkább az egyházi ünnepnapokhoz kötődik.

versekMindenki tud legalább egy húsvéti locsolóverset vagy újévi köszöntőt. Az ünnepi versek strófáiban a jeles nap lényegét próbálja megragadni a költő. Az egyházi ünnepnapok verseit régen mindig énekelve adták elő.

Ma már élesen különválasztják az énekeket a versektől, viszont a költők most is törekednek a dallamos, ütemhangsúlyos verselésre. Ezért is készülnek nagy odafigyeléssel az ünnepi versek és ezért érezhető, hogy a mondásakor szinte magával ragad a szöveg ritmusa, úgymond saját magát szavalja el a mű.

A régen megszokott ünnepi versek fennkölt hangulata is megkopott, ma már inkább szívhez szóló, kedveskedő, egy-egy pillanatot megragadó alkotások születnek a költők tollából.